Ekskretorni sistem čoveka

Maturski rad iz biologije

Patologija bubrega

Постави коментар

Akutna bubrežna insuficijencija (ABI) se karakteriše ubrzanim smanjenjem bubrežne funkcije koje prouzrokuje progresivni porast azotnih materija u krvi kod osoba sa prethodno zdravim bubrezima.

Na osnovu mesta gde se dešavaju poremećaji koji do nje dovode, ona se deli na:

1)      prerenalnu ABI – nastaje kao posledica hipoperfuzije (smanjena je količina krvi koja dolazi u bubreg) bubrega, a najčešći uzroci su krvarenja, povraćanja, dehidracije, opekotine, šok, srčana insuficijencija;

2)      renalnu ABI – razlog je u samom bubregu, najčešće akutna tubulska nekroza koja je izazvana ishemijom kod šoka, sepse, korišćenja lekova kao što su aminoglikozidi, tetraciklini, kod primene kontrastnih sredstava;

3)      postrenalnu ABI – nastaje zbog prepreke u oticanju urina u visini tubula do uretre (mokraćne cevi), razlozi su kalkulusi, stenoze, kompresije tumorom, uvećanje prostate.

Alportov sindrom se karakteriše pojavom nefritisa (zapaljenja bubrega) sa hematurijom (krv u mokraći) i progresivnom gluvoćom u više generacija jedne porodice.

Amiloidoza bubregapredstavlja hronično oboljenje koje se karakteriše nagomilavanjem nenormalnog proteina – amiloida u bubregu.

Benigna hiperplazija prostate (BHP) je nemaligni, prekomerni rast ćelija prostate. Kako se hiperplazija razvija, tako se uretra postepeno sužava što dovodi do velikog broja neugodnih i uznemirujućih simptoma.

Cistitis predstavlja zapaljenje mokraćne bešike najčešće izazvano bakterijama, ali može nastati i zbog infekcije virusima, gljivama, delovanjem toksičnih agenasa, lekova i dr.

Dijabetesna nefropatija podrazumeva sva oštećenja bubrega kod bolesnika sa dijabetesom. Promene koje nastaju su glomeruloskleroza, arterionefroskleroza, hronični intersticijumski nefritis, papilarna nekroza i različite lezije tubula.

Dizurija je simptom koji predstavlja bolno i/ili otežano mokrenje.

Glomerulonefritis (GN) je obostrano abakterijsko zapaljenje bubrega u kojem su zahvaćeni glomeruli , a propratno i druge strukture bubrega.

images (1)

Hematurijapredstavlja prisustvo krvi (eritrocita) u mokraći. U odnosu na broj eritrocita u urinu postoje mikro i makroeritrociturija (makroskopska hematurija).

Honeymoon cystitiskod nekih žena se razviju simptomi cistitisa, kao što su učestalo i bolno mokrenje skoro uvek posle polnog odnosa. Simptomi traju jedan ili dva dana, a onda nestaju, pa se ista simptomatologija ponavlja posle sledećeg polnog odnosa. Ovaj problem se ponekada zove “ cistitis medenog meseca”, mada je to u stvari forma hroničnog uretritisa (u suštini inflamirana je uretra, a ne mokraćna bešika.

Hronična bubrežna insuficijencija (HBI) je sindrom koji nastaje kao posledica postepenog, progresivnog i ireverzibilnog smanjenja glomerulske filtracije do konačnog stadijuma uremije.

Nefroangioskleroza – arterijska hipertenzija (povišen krvni pritisak), uključujući i onu kod primarno obolelih bubrega, dovodi do nastanka arterioskleroze bubrega, a ova do bubrežne insuficijencije. Morfološke promene su, pre svega, na arteriolama bubrega, otuda i naziv nefroangioskleroza.

Nefrolitijaza se definiše kao prisustvo kamena u sabirnim tubulima, u čašicama i karlici bubrega.

Pijelonefritis – infekcija gornjeg dela urinarnog trakta koja se razvija u bubregu. Čak polovina žena s cistitisom može istovremeno s cistitisom imati infekcije gornjeg dela urinarnog trakta (bubrega i uretri).

Policistična bolest bubrega je najčešća nasledna bubrežna bolest. Njena učestalost u opštoj populaciji iznosi 1 na 1000 stanovnika.

Poliurija je simptom kod mnogih oboljenja i označava izlučivanje mokraće u količini većoj od 3 litra u 24 sata.

Primarna distalna renalna tubulska acidoza je oboljenje kod koga je defekt na nivou tubulske ćelije koja nije u stanju da adekvatno sekretuje jon vodonika u distalni tubul.

Proteinurija podrazumeva pojavu proteina (belančevina) u mokraći u količinama koje su veće od fizioloških (150-200mg/24 sata).

Renalna papilarna nekroza je retko bubrežno oboljenje koje nastaje zbog poremećene perfuzije medule uzrokovane, bilo poremećajem malih krvnih sudova ili zbog poremećenog proticanja krvi u anemiji srpastih ćelija.

Tubulointersticijumske nefropatije su heterogena, velika grupa poremećaja koji primarno zahvataju intersticijum i tubule. Mogu biti izazvane različitim uzročnicima, a to su bakterijske infekcije, lekovi, metabolički poremećaji, teški metali, zračenje, vaskularne promene, nasledni poremećaji, neoplastične bolesti, imuni poremećaji i drugo. Po toku bolesti, mogu da budu akutne i hronične. Akutni hipersenzitivni tubulointerticijumski nefritis se najčešće povezuje sa senzitivnom reakcijom na lekove.

Krv u mokraći (hematurija) bez ikakvih bolova, pa makar se javila i pri samo jednom mokrenju, često je znak prisustva malignog tumora na bubregu ili mokraćnim putevima i bešici.

Tumor mokraćne bešike spada među najčešće tumore kod čoveka. Javlja se češće u starijoj životnoj dobi. Tumor u mokraćnoj bešici se u većini slučajeva može uspešno ukloniti operacijom kroz mokraćni kanal. Sama operacija traje 15-60 minuta i pacijent sutradan iliprekosutra ide kući. Nakon operacije, neophodno je da se pacijent redovno kontroliše u određenim vremenskim intervalima, jer postoji visok rizika da se tumor pojavi ponovo.

tumor_besike

Akutna upala bubrega je infekcija gornjeg dela urinarnog trakta koja najčešće nastaje prodorom bakterija iz mokraćne bešike putem mokraćovoda u bubreg. Pre svega je pogođena crevna oblast i bubrežna karlica ili nešto ređe bubrežne tubule.

Uratna nefropatija nastaje kod bolesnika sa poremećajem metabolizma mokraćne kiseline i ispoljava se kao akutna  ili hronična nefropatija, ili kao uratna nefrolitijaza.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s